Pantofii au avut întotdeauna un loc important în cultura populară. Povești precum Vrăjitorul din Oz sau Cenușăreasa le-au prezentat ca obiecte care dețin puteri speciale, magice și uneori chiar întunecate. Și lăsând la o parte rolul lor de accesorii de modă, este clar că pantofii au capacitatea de a transforma persoana care îi poartă – fizic, estetic și emoțional. Ca “sculptură” tridimensională, pantoful impune posturi speciale asupra purtătorului, influențând astfel modul în care acesta se mișcă și se simte fizic.
Sociologul francez Marcel Mauss a explorat modul în care diferite tipuri de pantofi ar influența diferite tipuri de mișcări ale corpului. Încălțămintea cu toc, de exemplu, repoziționează postura, trage șoldurile spre interior și împinge pieptul înainte. Rezultatul este un corp feminin și “disciplinat”. În schimb, o pereche de sandale cu talpa joasă, de exemplu, permite piciorului, inclusiv întregului corp să se relaxeze. Aceste stiluri de pantofi contrastante creează forme fizice diferite ale corpului, care influențează la rândul lor modul în care purtătorul se va simți și se va prezenta în mod conștient sau inconștient lumii exterioare.
Relația dintre articolele de îmbrăcăminte și psihologia indivizilor a fost mult studiată, dar pantofii, prin relația foarte intimă pe care o au cu corpul nostru, sunt de asemenea cheia construirii identității și a semnificației pentru persoana care îi poartă. De aceea, cel puțin din punct de vedere psihologic, pantofii perfecți sunt cei în care te simți cel mai bine! Iar o femeie care pășește cu încredere este cea mai frumoasă femeie din lume!